Nieuws

Koeien blijven ervoor buiten

Koeien blijven ervoor buiten

Sinds 2018 is Ake van der Vinne een vaste gebruiker van High Sugar. We kunnen gerust stellen dat hij een gebruiker van het eerste uur is. Het eerste ingezaaide perceel was de huiskavel, waarbij de koeien volgens het Nieuw Nederlands Weiden systeem worden beweid. Het perceel wordt hierbij ingedeeld in vakken, waarbij de koeien een korte periode beweiden en het gras niet heel kort kan worden afgegraasd.

Dankzij de snelle hergroei is er een vlotte doorlooptijd en is er altijd vers gras beschikbaar. Het robotsysteem voor melken maakt het mogelijk dat de koeien altijd weer terug de stal in kunnen. Dit gebeurt echter zelden. 'De koeien blijven met High Sugar Gras veel beter in de wei', vertelt Van der Vinne. Dit zal te maken hebben met de smakelijkheid door de hoge natuurlijke suikers, geeft Van der Vinne aan.

 

Aberystwyth University

De Aber-rassen die worden gebruikt in High Sugar Grass zijn ontwikkeld in Wales aan de Aberystwyth University. Het bijzondere Engels raaigras blinkt uit in hoge droge stofopbrengsten en een extra hoog aandeel natuurlijke suikers, ook wel wateroplosbare koolhydraten genoemd. Hoofdras AberGain staat nog steeds met erg hoge cijfers op de aanbevelende rassenlijst 2024. Vooral de eerste twee sneden zijn bijzonder hoog, met de beste cijfers van de rassenlijst.

 

Betere eiwitbenutting

Mike van de Weetering is ruwvoerspecialist bij VisscherHolland. Hij heeft veel ervaring met High Sugar Grass. De veehouders die dit unieke gras gebruiken zijn enthousiast over de verteerbaarheid en daarmee ook de hoge drogestofopname. De Aberrassen bevatten tot 30% meer suikers ten opzichte van standaard mengsels. Gras dat ingekuild wordt conserveert hierdoor beter en sneller. Er zijn meer suikers in het High Sugar Grass beschikbaar voor o.a. melkzuurbacteriën die zorgen voor een betere eiwitbenutting. Bij weiden is het gras smakelijker wat zorgt voor een direct hogere drogestofopname.

 

'Door de goede combinatie van rassen is High Sugar Grass een mooi fris en sterk gewas, dat zich ook goed laat doorzaaien met kruiden en klavers. Het mengsel kan uitstekend worden toegepast voor blijvend grasland, omdat het jarenlang de kwaliteit blijft leveren', aldus Mike van de Weetering.