Klavers en Luzerne

Klavers

Het inzetten van klavers is een goede manier om het eiwit in het ruwvoer te verhogen. Daarnaast geven klavers extra smakelijkheid aan het gras.

Klaver is een vlinderbloemige plant, die stikstof uit de lucht bindt, hierdoor hoeft er minder stikstof aangevoerd hoeft te worden. Dit past uiteraard helemaal in de actuele Nederlandse stikstof situatie en ook als onderdeel in circulaire landbouw. 

Vandinter Semo heeft diverse klavers in het pakket, zoals rode klaver, witte klaver, rol klaver, basterd klaver en gele honingklaver. Een aantal klavers die we zelf produceren staan ook op de rassenlijst zoals de MELITAL.

Witte klaver

MELITAL is een witte klaver met een gemiddelde bladgrootte en hoog opgaande groei en daarom geschikt voor maaien en beweiden.

 

Rode klaver

Een bijzondere rode klaver is de ABERCLARET(Diploïde) met een levensduur van 5 jaar en een hoog eiwitopbrengst. Normaal is de levensduur van rode klavers 2 tot 3 jaar. Het ras is ontwikkeld op de Aberystwyth university in Wales en is uniek in zijn soort. 

De opbrengst van de ABERCLARET is zeer goed, zoals te zien is op de Engelse rassenlijst. Rode klaver staat bekent om zijn geschiktheid voor maaien, ABERCLARET is ook significant toleranter voor beweiden. 

Luzerne

Luzerne (Medicago sativa), is een meerjarige plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Het wordt meestal geteeld als veevoer vanwege zijn hoge voedingswaarde, met name door het hoge eiwitgehalte (18-20%). Het wordt ook gebruikt als groenbemester om de bodem te verbeteren door een diepe intensieve beworteling.

Luzerne is in staat om stikstof uit de lucht te fixeren, wat de bodemvruchtbaarheid ten goede komt. Het wordt ook gewaardeerd vanwege zijn vermogen om goed te groeien onder droge omstandigheden, waardoor het robuust gewas is.

Luzerne draagt bij om een grote hoeveelheid eiwitten van eigen land te produceren, waardoor er minder afhankelijkheid is van de aankoop van eiwitrijk voer en de kostprijs van melk verlaagt. 

Vandinter Semo heeft diverse rassen in het pakket. Informeer naar de mogelijkheden.