Over Vandinter Semo

Al meer dan 100 jaar ervaring

De geschiedenis van Vandinter Semo gaat terug tot het jaar 1914. In dat jaar startten de heren Zwaan en De Wiljes in het Groningse Scheemda met hun bedrijf in zaadteelt- en zaadhandel. Ruim 100 jaar en enkele naamswisselingen verder, zijn zaadteelt en zaadhandel nog altijd de belangrijkste kernactiviteiten van het huidige Vandinter Semo. Weliswaar is de bescheiden zaadhandel van toen inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste producenten en verwerkers van zaaizaden in Nederland en ver daarbuiten. En ook het dienstenaanbod is uitgebreid met zaadschoning, zaadcoating en zaadverpakking. Bovendien beschikt Vandinter Semo over een hoogwaardig laboratorium om het kweekprogramma te ondersteunen. 

In 2023 is het bedrijf overgenomen door Cérience, een Frans zaaizaadbedrijf wat is ontstaan uit Jouffray-Drillaud and Terrena Semences. Cérience is een dochter van de Franse coöperatie Terrena. Door de overname verkrijgt Vandinter Semo niet alleen een gevarieerde genetische portefeuille, maar vormt zich ook een sterke combinatie die een leidende positie kan innemen als zaaizaadproducent in Frankrijk, Nederland en Denemarken.

 

kieming zaaizaad

Missie

In de missie van Vandinter Semo zit een stevige ambitie verscholen. Het is namelijk ons streven om een bijdrage te leveren aan een gezonde en duurzame gewassenteelt.

Wij geloven erin dat het gebruik van groenbemesters - zoals cruciferen -  daartoe een verschil kan maken. Bovendien is het een relevant alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmatige meststoffen. Dit streven kunnen we alleen maar waarmaken door innovatief te blijven. Dat doen we bij de ontwikkeling en veredeling van nieuwe cruciferenrassen. Maar ook door aandacht te geven aan spraakmakende ontwikkelingen als glutenvrije haver en High Sugar Grass dat dankzij een verhoogde eiwitopname bij koeien leidt tot verlaging van CO2 uitstoot.

logistic

Visie

Bij Vandinter Semo hebben we een bijzondere kijk op land- en akkerbouw. Wij geloven sterk in de kracht en het oplossend vermogen van de natuur zelf. Zo zijn we sterk voorstander van de inzet van cruciferen bij de bestrijding van aaltjes en bij inzet van bodemverbetering. Om deze visie te bewerkstelligen, hebben we een uniek kweekprogramma opgezet om steeds resistentere cruciferenrassen te verkrijgen. Wij realiseren ons dat we onze slagkracht sterk kunnen verbeteren door samen te werken met anderen. Met wetenschappelijke instituten zoals de Wageningen University in eigen land, maar net zo gemakkelijk met ontwikkelaars in andere delen van de wereld. Voor cruciferen, maar ook voor andere gewasinnovaties houden we onze ogen en oren open.

gezonde bodem

Een gezonde bodem

In Nederland nemen we een wereldkoppositie in als het gaat om oogstresultaten. Dankzij ons beperkte grondoppervlakte zijn we erin geslaagd om optimale rendementen te behalen. Zo zijn de ingezette gewassen van topkwaliteit en weten we door een goede bemesting en effectieve bestrijding hoge opbrengsten te realiseren. Dat deze intensieve oogstaanpak een aanslag pleegt op de bodemkwaliteit, daar wordt misschien niet altijd voldoende bij stilgestaan. Bij Vandinter Semo hebben we veel aandacht voor de gezondheid van de bodem. We hebben er zelfs een whitepaper voor opgesteld. Meer weten? 

Vandinter Semo in beeld