Glutenvrije haver

glutenvrije haver inzet1
glutenvrije haver inzet2
De Nederlandse Glutenvrije haverketen

Reeds in 2003 nam Dr. Luud Gilissen van Wageningen University een voorzet voor de uiteindelijke oprichting van een glutenvrije haverketen. Verschillende organisaties werden bij elkaar gezet met het doel een smakelijk glutenvrij haverbrood op de markt te brengen. Bedoeld voor Coeliakie patiënten. 

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek. Toch leverde de samenwerking iets op. Zo werden in 2010 namelijk de eerste glutenvrije haverproducten op de markt gebracht. En iets later is daar ook een uniek haverbrood aan toegevoegd.

Vanwege de duidelijke gezondheidsvoordelen van haver werd het plan opgevat om met verhoogde inzet een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling, bekendmaking en verkrijgbaarheid van glutenvrije haver. Uiteindelijk heeft dit in 2011 geleid tot oprichting van De Nederlandse Haverketen. Vandinter Semo is een van de founding fathers en officieel partner in De Nederlandse Haverketen vanuit haar rol als veredelaar en vermeerderaar van glutenvrije haver.

over haver inzet

Over haver

Haver is een graansoort die reeds duizenden jaren wordt geteeld. De oorsprong van haver ligt in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Maar ook in Nederland kent het telen van haver een lange traditie. Al in de middeleeuwen werd haver volop geteeld op zandgronden als voedingsbestanddeel voor haverkoeken en haversoep. Het belangrijkst was het echter als graan voor de bierbrouwerijen. 

Op dit moment wordt er in Nederland zo’n 2000 hectare verbouwd met haver, waarvan een deel de garantie 100% glutenvrij verkrijgt.

haverproducten met keurmerk

Haverproducten met keurmerk

Er worden op dit moment verschillende haverproducten ontwikkeld op basis van 100% glutenvrije Nederlandse haver. Een aantal van deze haverproducten is reeds verkrijgbaar.