Glutenvrije haver

over haver inzet

Over haver

Haver is een graansoort die reeds duizenden jaren wordt geteeld. De oorsprong van haver ligt in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Maar ook in Nederland kent het telen van haver een lange traditie. Al in de middeleeuwen werd haver volop geteeld op zandgronden als voedingsbestanddeel voor haverkoeken en haversoep. Het belangrijkst was het echter als graan voor de bierbrouwerijen. 

Op dit moment wordt er in Nederland zo’n 2000 hectare verbouwd met haver, waarvan een deel de garantie 100% glutenvrij verkrijgt.

Haver past uitstekend in een glutenvrij dieet

De laatste jaren is duidelijk geworden dat haver vrij is van gluten. Door onderzoek is duidelijk geworden dat aanwezige gluten niet afkomstig zijn van de haver zelf, maar door besmetting van andere granen. Zo is de kans groot dat haver besmet raakt door overwaaing van glutenbevattende granen van naastgelegen velden. En ook tijdens de oogst en het transport kan besmetting plaatsvinden. Vandinter Semo heeft een procedure ontwikkeld waarbij zij gegarandeerd glutenvrije haver teelt, verwerkt en pelt. 

Glutenvrije voeding is doorgaans arm aan vezels. Glutenvrije haver is daarom een wenselijke vezelrijke aanvulling in een glutenvrij dieet. 

glutenvrije haver inzet1
glutenvrije haver inzet2
De Nederlandse Glutenvrije haverketen

Vandinter Semo maakt deel uit van de Nederlandse Haverketen. Een initiatief van Wageningen Universiteit en Van Dinter Semo. 

Reeds in 2003 nam Dr. Luud Gilissen van Wageningen University een voorzet voor de uiteindelijke oprichting van een glutenvrije haverketen. Verschillende organisaties werden bij elkaar gezet met het doel een smakelijk glutenvrij haverbrood op de markt te brengen. Bedoeld voor Coeliakie patiënten. 

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek. Toch leverde de samenwerking iets op. Zo werden in 2010 namelijk de eerste glutenvrije haverproducten op de markt gebracht. En iets later is daar ook een uniek haverbrood aan toegevoegd.

Vanwege de duidelijke gezondheidsvoordelen van haver werd het plan opgevat om met verhoogde inzet een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling, bekendmaking en verkrijgbaarheid van glutenvrije haver. Uiteindelijk heeft dit in 2011 geleid tot oprichting van De Nederlandse Haverketen. Vandinter Semo is een van de founding fathers en officieel partner in De Nederlandse Haverketen vanuit haar rol als veredelaar en vermeerderaar van glutenvrije haver.

Quality Oats

Om er zeker van te zijn dat de haver die Vandinter Semo verwerkt, ook daadwerkelijk 100% glutenvrij is, zijn een aantal duidelijke procedures en voorwaarden gesteld. Deze voorwaarden en procedures zijn de basis geweest voor een nieuw keurmerk: Quality Oats.

Haverproducten met het keurmerk Quality Oats zijn 100% gegarandeerd glutenvrij dankzij een gecontroleerde teelt, gecontroleerde oogst, gecontroleerd transport, gecontroleerde verwerking – dankzij een eigen haverpel-lijn – en gecontroleerde opslag. 

Deze strenge voorwaarden en procedures zijn de basis voor de volgende certificeringen:

haverproducten met keurmerk

Haverproducten met keurmerk

Er worden op dit moment verschillende haverproducten ontwikkeld op basis van 100% glutenvrije Nederlandse haver. Een aantal van deze haverproducten is reeds verkrijgbaar.