Nieuws

Vandinter Semo wint Plantum Duurzaamheidsprijs 2021

kruidenrijk grasland
Vandinter Semo wint Plantum Duurzaamheidsprijs 2021

Trots

Afgelopen week was er bij Vandinter Semo alle reden om trots en opgetogen te zijn. Bij de bekendmaking van de Plantum Duurzaamheidsprijs 2021, bleek namelijk dat Vandinter Semo als winnaar uit de bus kwam.   Vandinter Semo is er samen met partner Pure Graze van overtuigd dat kruidenrijk grasland bijdraagt aan meer biodiversiteit. Tevens zorgt kruidenrijk grasland voor een vruchtbaardere bodem en verbetert het de gezondheid van het vee.

 

Hoog eiwitgehalte

De Pure Graze Saladebuffetten (een grasland mengsel met kruiden, klavers en het gras van Vandinter Semo) staan garant voor gezond voer met een hoog eiwitgehalte. Dankzij de klavers wordt bovendien veel stikstof in de bodem vastgelegd, de diep wortelende soorten zorgen voor extra organische stof in de diepere lagen van de bodem. Een bijkomend voordeel is de droogteresistentie van de kruidenrijke graslandmengsels door de klavers en kruiden van Vandinter Semo.

Vergroting van biodiversiteit 

De jury van Plantum stelt dat Vandinter Semo een regisserende bijdrage levert aan de vergroting van biodiversiteit in het Nederlandse weidelandschap. Dankzij de inzaai van kruidenrijke weidemengsels krijgen niet alleen planten, insecten en vogels een beter leefklimaat, maar blijkt ook de gezondheid van de koe te verbeteren. Bovendien verlaagt een kruidenrijke weide de inzet van kunstmest.  

Sterke samenwerking

Vandinter Semo, die een sterke reputatie heeft als producent en leverancier van graszaden, klavers en kruiden, heeft een bemiddelende rol gespeeld als ketenregisseur in het programma 1001ha grasland waarbij partijen, Pure Graze, LTO, Urgenda en Triodos de handen ineen sloegen om veehouders te stimuleren om de kruidenrijke mengsels in te zaaien. 

Inmiddels is al meer dan 1800 hectare ingezaaid met kruidenrijk grasland. De provincies Brabant, Gelderland, Utrecht en Groningen haken ook aan, waardoor nu ook de overheid partij is geworden.  

Meer weten over Kruidenrijk Grasland? Neem dan contact op met een van onze landbouwspecialisten