Nieuws

Melkveehouder Sander Hazenberg deelt zijn ervaring met High Sugar Grass.

Melkveehouder Sander Hazenberg
Hard melken op high sugar grass

Smakelijkheid, opbrengst, eiwitbenutting en droog- een reportage bij Sander Hazenberg. teresistentie zijn voor de Friese melkveehouder Sander Hazenberg vier goede argumenten om over te stappen op high sugar grass-mengsels.

Eind augustus 2024 zaaide hij 12 hectare grasland in met een high sugar grass-mengsel waaraan hij rode klaver had toegevoegd. Drie weken later oogstte Sander Hazenberg al een eerste snede van 2500 kilo droge stof. ‘In oktober zijn we de tweede snede gaan stalvoeren en vloog de melkproductie meteen met twee liter per koe omhoog. Er zit in vergelijking met standaardmengsels 20 tot 30 procent meer suiker in, wat het gras zeer smakelijk maakt’, vertelt de melkveehouder uit Rotstergaast. Ook de eerste twee sneden van 2025 leverden volgens hem ‘vrachten gras’ op.

Meer melk, minder uitstoot

High sugar grass komt uit Ierland. Grasveredelaar Germinal ontwikkelde, samen met wetenschappers van de Aberystwyth University in Wales, een serie grasrassen die opzien baren in opbrengst en hoge verteerbaarheid. De laatste jaren wint het suikerrijke ‘supergras’ ook in Nederland aan populariteit en dat is volgens Hendrik Nagelhoud van Vandinter Semo niet verwonderlijk. ‘Het zijn niet alleen de hoge drogestofopbrengsten, maar ook de smakelijkheid en de verbeterde eiwit-energiebalans in de pens die dit gras zo populair maken. Hierdoor worden meer eiwitten in de pens onttrokken voor de productie van melk, wat resulteert in een lager ureum en dus minder stikstofuitstoot.’ Nagelhoud vertegenwoordigt het bedrijf, dat al tien jaar ervaring heeft met high sugar grass en het exclusieve verkooprecht heeft in Nederland en België. Hij stelt dat het gras vanwege de goede verteerbaarheid ook erg goed scoort op methaanuitstoot. Melkveehouder Hazenberg werd door zijn toeleverancier De Vries Agroservice in Rotsterhaule op het spoor gezet van high sugar grass. ‘De eerste veehouders telen het nu acht jaar. Hoe droog het ook wordt, het groeit gewoon egaal groen door’, zegt eigeHard melken op high sugar grass naar Jaap de Vries. Een kenmerk van het gras is dan ook dat het diep wortelt. Ook op kroonroestresistentie scoort het erg goed. De maatschap, bestaande uit Sander Hazenberg, zijn vrouw Els en zijn ouders, melkt gemiddeld 150 koeien op 118 hectare gebruiksgrond. Hazenberg heeft goede hoop dat de melkproductie dit jaar stijgt naar zo’n 12.000 kg per koe. Het bedrijf stopte vorig jaar met weidegang, waardoor de gehalten flink stegen naar 4,40% vet en 3,70% eiwit. Hazenberg focust op goed graslandmanagement, door jong te maaien en daarna om de vier weken. Op 27 april ging de eerste snede van 20 hectare high sugar grass eraf, inclusief 8 hectare rustgewas. ‘Normaal schudden we één keer, nu moest het vier keer, zoveel lag erop.’ Het suikerrijke gras past goed in het maisrijke rantsoen op het melkveebedrijf. Volgens Nagelhoud past het in elk rantsoen, mits de verschillende voerproducten goed op elkaar worden afgestemd.

Voersaldo van 16 euro

Ruwvoerspecialist Luke Netters van VisscherHolland in Steenwijk zegt dat de mengsels met high sugar grass goed lopen. Hij wijst erop dat het grasmengsel bij hen nu ook is te krijgen met de speciale coating GoldStart, die de kieming en vestiging op percelen versnelt. Voor Hazenberg is smakelijkheid uiteindelijk het belangrijkste argument om over te stappen op high sugar grass. ‘Hoe smakelijker het gras of de kuil, hoe meer kilo’s droge stof er in de koeien gaan. Dat helpt om een goed voersaldo te draaien. Momenteel ligt dat op 16 euro per koe per dag. Dat niveau willen we minimaal vasthouden en het liefst nog verbeteren.

Melkveehouder Sander Hazenberg zaaide vorig jaar 20 hectare in met High Sugar Grass.