Veldbonen

Veldbonen - Meer eiwit van eigen bodem

Veldbonen zijn peulvruchten die behoren tot de familie van de vlinderbloemigen. Ze worden vaak geteeld als gewas voor menselijke consumptie en veevoer. Veldbonen zijn inheems in Eurazië en worden al duizenden jaren verbouwd. De zaden van veldbonen zijn rijk aan eiwitten en vezels en bevatten ook verschillende voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en vitamine B. Veldbonen kunnen worden gekookt, gedroogd en vermalen tot meel, of worden gebruikt in verschillende gerechten zoals soepen, stoofschotels en salades. Ze worden vaak gewaardeerd om hun voedingswaarde en bijdrage aan duurzame landbouwpraktijken vanwege hun vermogen om stikstof uit de lucht te halen en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

Vandinter Semo heeft zaaizaadvermeerderingen voor veldbonen. In 2023 hebben we het ras Tiffany vermeerderd. Eiwitgewassen hebben een speciale plek in het nieuwe GLB en kunnen daardoor financieel een belangrijke bijdrage leveren aan uw rendement.

proefveld veldbonen
Onderzoek en proefvelden

Naast zaaizaad producties steken we tijd en energie in onderzoek naar nieuwe rassen met weinig bijsmaak (off-flavors) Hierbij kijken we ook naar landbouwkundige eigenschappen zoals opbrengst, gezondheid en bloeitijdstip.

Hiervoor hebben we proefvelden om verschillende rassen en wilde types te onderzoeken. Dit doen we samen met een breed consortium waarbij ook de WUR uit Wageningen betrokken is. Andere leden van het consortium onderzoeken smaak, kleur en kwaliteit. Een neutrale smaak kan veel tijd en energie besparen tijdens het proces naar plantaardig bewerkt voedsel.